Rickard Javanainen 2009
Startsida   JTCC kalendern 2010    Race rapporter 2010    Länkar   Kontakta oss  
      

Rickard Javanainen
Presentation av förare.
Jag är 19 år och satsar på att bli racing förare.
Jag är född och uppvuxen i Gustafs som ligger i Dalarna. Idag bor jag i Mjölby, där har avslutat riksidrottsgymnasiet, specialidrott bilsport/racing.
Jag började min tävlingskarriär som 10 åring med att......Läs mer härKnutstorp
Helgen började bra, fick till nytt banrekord i Jtcc klassen på testen. Med 0,6 sekunder från förra årets banrekord som var 1,11, 4, jag lyckades få till tiden 1,10,85 och blev förbryllad över den snabba bil som jag hade.
Till kvalet kändes det bra men jag lyckades ej få till det som på testen,......Läs mer härKnutstorp
Helgen började bra, fick till nytt banrekord i Jtcc klassen på testen. Med 0,6 sekunder från förra årets banrekord som var 1,11, 4, jag lyckades få till tiden 1,10,85 och blev förbryllad över den snabba bil som jag hade.
Till kvalet kändes det bra men jag lyckades ej få till det som på testen,......Läs mer härPRESSRELEASE
DANIELSSON MOTORSPORT
STOCKHOLM, 2009-09-28
Sista racehelgen för 2009 års säsong gick i helgen av stapeln på 40-årsjubilaren Mantorp Park utanför Linköping. Carrera Cup-debutanten Alexander Graff gjorde bättre ifrån sig med DMS Porsche än någon kunde hoppats och farten fanns på plats direkt.De två......Läs mer här 
 
       Du är här:  / Race rapporter 2010 Sundayen Sunday, December 05, 2021       
Meny
  Race rapporter 2008
  Race rapporter 2009
  Virituell motorsport
 
Sponsorer 2009
 
Bilder
  2011 Foton Ginetta
  2010 Foton
  2009 Foton
  2008 års foton
  2007 års foton och äldre
 
Skriv ut   

Mantorp Final

Racerapport Mantorp Park
Jag vill börja med att tacka alla sponsorer som har hjälpt mig säsongen 2010 och ett stort tack till teamet!

Träning:
Sista helgen på året och sista träningen för i år. Nu var det allt eller inget som gällde denna helg. Förhållandena på banan var svåra eftersom det var endast två, tre grader ute och banan var kall och blöt. Men alla bilar gick ut på slicks eftersom solen var framme på himlen. Tiderna sjönk för varje varv som gick och banan blev torrare och torrare. Varje gång jag passerade start och mål så hoppade jag upp på första plats och när det var två minuter kvar blev banan helt torr och mina konkurrenter lyckas slå min tid med endast någon tiondel. Jag slutade på femte plats och jag var riktigt nöjd med tanke på att jag inte hade laddat fullt i alla kurvor då jag var osäker på fästet.

Kval:
Kvalet var lika spännande som träningen då det hade regnat precis innan kvalet skulle starta och alla gick ännu en gång ut på slicks och när det var två varv kvar så var det torrt igen och då var det endast plattan mot mattan som gällde och jag tyckte att jag fick till en kanon tid men tiden räckte till en femte plats.

Race 1:
Får en ganska dålig start och tappar ner till nionde plats efter första varvet och fick börja jobba mig frammåt i fältet. Hade ett par riktigt fina omkörningar och lyckades köra upp mig till den startposition jag hade och slutat på femte plats. Men även fast jag körde om nästan varje varv så fick jag sjätte tid som blev min startposition till race 2.

Race 2:
Jag tappade helt och hållet synen över de röda lamporna så jag fick kolla när mina konkurrenter körde iväg från startplattan och tappade några meter från min sjätte startposition. Efter första kurvan låg jag sexa och tampades med min teamkamrat hela racet om den platsen med ett antal omkörningar per varv. Det var verkligen det roligaste race jag kört iår med tanke på den roliga och schyssta fighten mellan mig och den andra VW Golfen. Men på sista varvet körde vi jämnsides nästan halva varvet och jag stod som den slutgiltiga segran ur den fighten.

Sammanfattning av 2010:
Det blev endast en pallplats men många plaseringar precis utanför pallen, jag slutade på en fin sjätte plats totalt. Det har verkligen varit jätte roligt att få vara med i Mattias Ekström´s Junior Team. Nästa år ser jag fram imot en ny klass och en ny bil. Nu kommer vinter säsongen där fysiken skall trimmas! Så till nästa år kommer en ännu mer laddad Rickard Javanainen till startplattan!Racerapport Knutstorp 17/18 september

Träning:
Efter den stora kraschen i Danmark, var det till för mig att känna så alla grejer kändes bra och att jag skulle komma igång i min körning igen. 2008 var jag med om en liknande krasch och hade svårt att hitta tillbaka till den gamla körningen. Men det tog inte lång tid tills jag kände blodad tand igen, men denna gång var det bilen som inte var tillbaka till sin rätta form. Växellådan, kopplingen och styrservon krånglade och vi försökte fixa så mycket vi han under träningen. Min bästa tid var 2,5 sekunder efter mitt personbästa på banan så jag visste att bilen inte var som den skulle.

Kval:
Efter att ha åtgärdat växellåds problemet och kopplingsproblemet var det endast styrservon som krånglade. Men felet gjorde att jag inte hade någon som helst fart i bilen och jag kvalade in på en åttonde plats.

Race 1:
Efter allt strul med styrservon så bestämde vi oss att ta bort servon från bilen så den inte skulle skära. Nu fanns det endast ”muskelservo” att tillgå med, men det var inte det lättaste jag varit med om i mitt liv. Att använda maximal styrka i varje kurva i 11 varv var inte en lätt uppgift. Inte nog med det, efter 4 varv öppnade sig himlen och ett skyfall var aktuellt. Alla bilar åkte på slicks (däck utan ett enda mönster) det var en risk att svänga det minsta på ratten utan att få sladd. Jag hade inte heller någon hjälp av att styrningen, det var förbannad tungt, men jag tog bilen i mål på tionde plats efter två små misstag som var lätt hänt efter alla problem jag hade med bilen.

Race 2:
Efter en bra tid i race ett, med den styrningen var jag riktigt nöjd att få starta på fjärde plats i race två. När de röda lamporna tänts så var jag fullt fokuserade på starten, men jag slant till med kopplingen och tappar iväg bilen och får tjuv start. Straffet blev en sväng genom depån och jag tappade trettio sekunder. Även detta race blev en tionde plats.

Summering:
Dålig utdelning denna helg men gjorde en bra team insats och hjälpte Kevin att ta in fler poäng på ledaren i tabellen.


Jyllandsringen
Jyllandsringen
Träning
Ny bana, nya möjligheter och ett självförtroende på topp! Första varven var till för att lära sig banan men fortfarande med full attack för att få värme i däcken. Efter 20 minuters träning hade jag fått uppfattningen att Danmark bygger väldigt bra banor för JTCC. Tredje plats resulterade mitt snabbaste varv på träningen.
Övrigt
Bilen kändes riktigt perfekt balanserad och det enda som kunde göra var att våga lite till i kurvorna.

Kval
På kvalet kändes bilen lite orolig i inställningarna och det visade sig vara fel på hjulinställningarna efter för mycket curbs åkning. Men sänkte min tid från träningen med 8 tiondelar och det räckte endast till en femte plats på kvalet.
Övrigt
Vi hittade felet efter kvalet med hjulinställngingarna och fixade det till race ett.

Race 1
Får en kanon start från femte start ruta och tog en placering efter första kurvan. Det blev trångt in i tredje kurvan och jag stötte emot framförvarande konkurrent så han tappar festet bak och får en mindre sladd så jag lyckas smita förbi. Men straffet kom 3 varv senare när jag låg på en fin tredje plats och fick ta en straffrunda och tappar bak till sjunde plats. Jag märkte då när jag började jaga på konkurrenterna vilken perfekt balans i bilen som jag hade och var väldigt snabb att köra ikapp klungan. Men det var svårt att köra om på Jyllandsringen och jag kunde endast köra om två stycken och det blev en sjätte plats i race ett.
Race 2
Detta var mitt livs kortaste race där jag tog bilen 100 meter efter start och mål och två konkurrenter kör ihop och den ena träffar min bil och jag kör rakt ut i stålräcket i 110 km/h. Jag kommer inte ihåg smällen men blev väckt av ambulans personal och fick ligga i ambulansen i 30 minuter för att konstatera att jag mådde bra.

Sammanfattning av helgen
Vi har en grymt snabb bil i kurvorna och det var synd att jag inte fick chansen att visa det i race två. Vi är tillbaka på Knutstorp med 100% laddat team och förare!


Karlskoga Augusti 2010
Träning:
Startar träning med nya däck på framtill, jag kände mig för innan jag började ladda fullt ut. Efter 20 minuter träning låg jag på en fin femte plats som jag var nöjd med då jag kände att det fanns mer att ge.
Övrigt: Bilen ville inte styra in i kurvorna och tappade även fram ändan ut ur kurvorna, så vi gjorde en del ändringar med hjulvinklarna.
Kval: Efter en del ändringar på bilen så blev bilen att gå tungt och jag tappade massor med tid på raksträckorna och tiden räckte endast till sjunde tid.

Race 1: Får en bra start och ligger fyra efter första kurvan. Jag får en tuff uppvaktning av den femte placerade Wv golfen, men lyckas få en lucka och började ta ikapp på trean. På sista varvet var jag ikapp tvåan och trean och i sista kurvan smiter jag om trean och tar min första pallplacering 2010.


Race 2: Jag startar från sjätte startruta och går in i innespår, men tappade bak till sjunde plats efter första kurvan och hamnar i ingemans land i 10 av 14 varv då en MG började knappa in med otroligt mycket då mina fram däck var helt slut. Vi hade en riktigt rolig fight och jag segrade den fighten som varade i fyra varv.
Summering av helgen: En bra helg med poäng i båda racen och första pall platsen. Det enda jag kan klaga på nu är att vi tappar i inbromsningarna mot konkurrenterna och att den är slö ut ur kurvorna men går riktigt bra nu på rak sträckorna.
Namn: Rickard Javanainen
Email: Rickard@rickardjavanainen.se
Datum: Den 16 augusti 2010
Race: Karlskoga Race 4


Falkenberg
Träning:
Vaknar upp med en skinande sol i ögonen och ett självförtroende på topp! Jag begav mig ut på träningspasset och kände redan från start att allt funkade perfekt! Jag och mina två teamkompisar tränade på att dra varandra i slipstreamen för att tjäna några tiondelar. Vi gjorde 15 varv och efter målflagg var jag toppen nöjd med 4:e plats. Jag visste att det fanns mycket mer att ge!

Kval:
På kvalet var det något som inte funkade riktigt i min VW motor. Jag hade tappat en massa effekt rakt fram på rakorna. Efter kvalet hade min tid endast räckt till en 11:e plats på startgridden i race 1.
Race 1:
Efter fyra stycken omstarter så släpper de starten när fältet var som värst utspritt!
Så jag tappade ner till en 13:e plats men började sedan plocka placeringar. När jag var på 7:e plats hade jag en lucka på 5 sekunder fram till 6:e platsen och hann inte riktigt jaga ikapp den luckan på de 8 varv som var kvar. Men jag var nöjd efter min uppkörning till 7:e position.
Race 2:
Efter 7:e tid i race 1 startade jag från 7:e rutan på den stilla stående gridden. Starten blir perfekt och jag är direkt i bakluckan på framförvarande bil. Efter ett par meter så svänger bilen framför mig hastigt till vänster och jag upptäcker i sista sekund att en bil står stilla på banan. Jag hann precis väja för bilen och klarade mig utan någon skada. Jag plockar 2 bilar in i första kurvan och låg på 5:e plats direkt efter första kurvpartiet. Efter en del krascher så kom säkerhetsbilen ut på banan. När säkerhetsbilen lämnade banan var det full attack igen! Jag åkte lätt om den 4:e placerade golfen. När det var endast 2 varv kvar lyckades jag tillslut ta mig om 3:an och hade en pallplats inom räckhåll. Men på sista varvet blev jag torpederad av en Vw Golf, men lyckades ta bilen över mållinjen och jag slutade som 7:a.

Summering av helgen: Nu är vi på gång! Lite mer effekt och toppen på pallen är vår!

Namn: Rickard Javanainen
Email: Rickard@rickardjavanainen.se
Datum: Den 13 Juli 2010
Race: Falkenberg
http://www.aftonbladet.se/webbtv/sport/motor/article7450609.ab


Race: 3 - 4 Gälleråsen

Träningen handla om att byta körstil, nu när vi hade bytt från Slicks till R-Däck. Jag hade väldigt mycket problem att få ner fästet i framvagnen ut ur de skarpare kurvorna. Även en del understyrning var det in och ut i kurvorna.
Till kvalet blev det att försöka få bort all understyrning på bilen och försöka få den att inte spinna ut ur kurvorna.
På kvalet hade vi ändrat ganska mycket på bilen och jag satte 3 varv i rad inom 3 hundradelar och tyckte att alla var extremt bra, i förhållande mot vad det gick att göra med den inställningen vi hade. Jag slutade på en nionde plats efter kvalet och var fundersam på vad vi skulle behöva förbättra.
Race 1: Får en riktig rökar start och är ikapp min team kompis Kevin som startade 5:a in i första kurvan och vi hade lite plåt kontakt, men inget speciellt hände och plötsligt efter att trean och fyran kör ihop, jag låg trea efter endast 2 kurvor. Jag blev snabbt ikapp åkt av bakomvarande MG och Kevin, och när MG skulle göra en omkörning på yttern så tvingade jag han att ta escaperoden för att få Kevin att köra om honom. Kevin drog ifrån mig med en 5 meter och höll det avståndet in i mål så jag slutade på en fjärde plats.
Race 2: Stilla stående start och står på en åttonde plats, jag testar en lite annorlunda varvtal och var laddad till 100 på att lamporna skulle släckas! Jag kommer iväg bra och är om både Kevin som stod sexa och en annan golf som stod på en sjunde plats. Blir tvingad ut på yttern och testar en ytterrökare och den funkade bra så jag ligger sexa efter första kurvorna. Jag lägger mig på innerkanten ner mot Ejes och de två bilarna framför krokar ihop och Renault Meganen åker ut i gräset och när han är på väg tillbaka så träffar han min framvagn så jag ”flyger” ut i gräset och är nära på att träffa en flaggpostering. Jag kommer ut bland de sista och försöker jaga mig upp genom fältet men med en trasig framvagn så det gick inte alls bra. Så efter ett par varv körde jag in i depån för att inget mer skulle gå sönder.
Summering av helgen: Min helg var blandade resultat men är grymt nöjd med båda mina starter! Race 1 var jag nöjd över att kunna både hjälpa mig själv och min team kamrat att komma trea och fyra.
Övrig: Jag tycker teamet jobba på riktigt bra på att få bort all understyrning och det går att hitta lite till men nu är vi på god väg!
Namn: Rickard Javanainen
Email: Rickard@RickardJavanainen.se
Datum: Den 23:e maj 2010
Race: Gälleråsen


Race: 1 – 2 Knutstorp

Träning: Under fredagens morgonpass så var vädret inte det bästa man kan hitta i Sverige men vi slapp regn men det var blåsigt och kallt ute. Jag var ut och körde några varv för att komma in i bilen och banan igen efter ett kortare uppehåll. Bilen var extremt understyrt och fick därmed problem att träffa apex i de flesta kurvorna, men lyckades få tredje tid.
Övrigt: Till kvalet blev det att försöka få bort all understyrning på bilen. Men jag kände även att motorn inte var i topp trim och det visade sig även på sektor tiderna där jag tappade närmare en halvsekund på den snabbaste bara i första sektorn som innehåller väldigt mycket raksträckor.
Kval: Till kvalet satt det nya slicksdäck fram på bilen och gjorde att jag sänkte mig en halvsekund men räckte ej till bättre än 6:e plats på start gridden till race ett. Men hade fortfarande en del understyrning som vi försökte få bort.
Race 1: Jag gör en kanon start från 6:e rutan och är uppe på andra plats in i första kurvan men gör ett misstag som kostade att jag tappade ut baken i gruset och glider ut och en massa stenar flög in i motorn och gjorde att en rem för både kylning och servo styrning till bilen försvann så var tvungen att avbryta efter blårök bakom bilen. Jag hann aldrig känna bilens nya inställning men vi fortsatte med den till race två.
Race 2: Jag startade från 9:e startruta och får ännu en kanon start och ligger 6:a efter första varvet och fick problem att köra om framförvarande där jag inte hade topphastigheten på raksträckan. Men efter en 7 varv gjorde jag en dykning på han och lyckades klämma mig förbi och sedan började jakten på min team kamrat. Jag verkade ha sparat mina däck bättre än honom och tar in avståndet men fick inte till ett bra läge för att dycka och blev nöjd med en 5:e plats.
Summering av helgen: Jag summerar helgen sådan att den började inte så bra men slutade bättre så jag är nöjd med både min och teamets insats.

Rickard Javanainen
Email: Javanainen@live.se
Datum: Den 9:e maj 2010


 
   Besökare just nu: 2st ©2021 Rickard Javanainen - JTCC | Producerad av Noxit AB  
eXTReMe Tracker