Rickard Javanainen 2009
Startsida   JTCC kalendern 2010    Race rapporter 2010    Länkar   Kontakta oss  
      

Rickard Javanainen
Presentation av förare.
Jag är 19 år och satsar på att bli racing förare.
Jag är född och uppvuxen i Gustafs som ligger i Dalarna. Idag bor jag i Mjölby, där har avslutat riksidrottsgymnasiet, specialidrott bilsport/racing.
Jag började min tävlingskarriär som 10 åring med att......Läs mer härKnutstorp
Helgen började bra, fick till nytt banrekord i Jtcc klassen på testen. Med 0,6 sekunder från förra årets banrekord som var 1,11, 4, jag lyckades få till tiden 1,10,85 och blev förbryllad över den snabba bil som jag hade.
Till kvalet kändes det bra men jag lyckades ej få till det som på testen,......Läs mer härKnutstorp
Helgen började bra, fick till nytt banrekord i Jtcc klassen på testen. Med 0,6 sekunder från förra årets banrekord som var 1,11, 4, jag lyckades få till tiden 1,10,85 och blev förbryllad över den snabba bil som jag hade.
Till kvalet kändes det bra men jag lyckades ej få till det som på testen,......Läs mer härPRESSRELEASE
DANIELSSON MOTORSPORT
STOCKHOLM, 2009-09-28
Sista racehelgen för 2009 års säsong gick i helgen av stapeln på 40-årsjubilaren Mantorp Park utanför Linköping. Carrera Cup-debutanten Alexander Graff gjorde bättre ifrån sig med DMS Porsche än någon kunde hoppats och farten fanns på plats direkt.De två......Läs mer här 
 
       Du är här:  / Äldre Race rapporter Mondayen Monday, October 18, 2021       
Meny
  Blandade rapporter
  Gamla Pressmedelanden
  Äldre Blandade rapporter
  Äldre Race rapporter
 
Sponsorer 2009
 
Bilder
  2011 Foton Ginetta
  2010 Foton
  2009 Foton
  2008 års foton
  2007 års foton och äldre
 
Skriv ut   
Äldre Race rapporter
2008-04-20 14:25
Knutstorp
Marcus Ekström imponerade stort i JTCC.
Seger på söndagen och tvåa på lördagen.
- Fast jag tippade att det skulle bli en dubbelseger när vi åkte ner, sade Ekström med stora flinet.
Simon Reinberth var trea i lördagsracet.

Dalaförare har krigat i toppen i princip varje år som JTCC funnits. 2008 ser inte ut att bli något undantag. Marcus Ekström hade ett tungt fjolår i den då nybyggda Toyotan men i år går bilen riktigt fort.
- Vi har gjort en del förbättringar. Nu behöver vi hitta en bättre racesetup, jag körde med samma inställningar i kvalet och racet, sade han efter lördagstävlingen.
Och förändringarna som gjordes föll ut till belåtenhet. Ekström var helt överlägsen när han kom upp i ledningen i söndagstävlingen.
- Jag behövde inte ta i för fullt för att hålla undan.
Som vanligt höll dock Ekström en låg profil inför fortsättningen.
- Jag trodde vi skulle vara snabba här. Det återstår att se hur det går på de andra banorna.
Simon Reinberth gjorde sin första tävlingshelg i nya Audin. Och han var ganska nöjd med en tredjeplats i lördags.
- Vi har inte hunnit testa bilen alls och med tanke på det känns tredjeplatsen rätt bra.
I söndagsracet hade Reinberth inte riktigt samma tempo som toppförarna.
Nykomlingen Rickard Javanainen från Gustafs visade sig vara en riktig friskus. Bland de snabbast förarna på banan men ibland gick det för fort och han hamnade ute i gräset och gruset. När Javanainen lär sig var gränsen går kommer han med stor säkerhet att slåss i toppen.

LARS INGVAR ERIKSSON
023-475 10
larsingvar.eriksson@daladem.se

2008-04-20 13:55:14
HQ, temporärt i Knutstorp
JTCC
Marcus Ekström överlägsen segrare, men bakom honom hände en hel del. Det både togs och gavs. Mest spännande är i mina ögon Johan Kristofferssons fjärdeplats och en bit ner i fältet Richard Javanainens framfart. Två grabbar som oblygt tar för sig och säkert kommer att låta tala om sig under säsongen.

LARS WIEZELL:
lars.wiezell@eu-byran.se

19 April 2008 19:21
Graffs första JTCC-seger
Alexander Graff förvaltade sin pole position i en stökig JTCC-premiär.
Seger före Marcus Ekström och Simon Reinberth.
- Det kan ju knappast starta så mycket bättre, säger Graff.


Det blev ett hårt race i JTCC-premiären på Ring Knutstorp. Alexander Graff i ny bil och nytt bilmärke övertygade direkt, tog pole position trots att han avbröt kvalet med fyra minuter kvar. Strategin var att spara däck till racet. Något som skulle visa sig behövas.
- Jag gjorde en bra start, men Toyotan gick snabbare rakt fram så det var hårt in i första sväng, säger Alexander.

I Toyotan satt Marcus Ekström som laddade rejält. Han hade dock ytterspår och tvingades backa av. Graff kunde sedan bevaka sin ledning och ta sin första JTCC-seger i karriären.
- Racet blev ganska bekvämt, jag kunde styra och bevaka, säger han.

Bakom Graff var det dramatiskt. Blott 16-årige debutanten Rickard Javanainen skrällde då han kvalade trea, han bromsade på sig efter ett par varv in i racet och halkade ner på en 13:e plats. I slutet av racet blev det rejäl action då Johan Kristoffersson och Christoffer Graff körde ihop. Graff låg då femma men halkade ner till en åttonde plats. Han startar i pole position då man vänder på de åtta främsta till racet imorgon söndag. Dagens segrare startar då som åtta men är fast besluten om att skörda fler framgångar.

2007-04-17
Träningshelg på Kinnekulle Ring
Stockholms Sportvagnsklubb anordnade träningsläger på Kinnekulle Ring för alla racerförare. Närmare hundra förare tog chansen och kollade att tävlingsbilen är redo för årets säsong och framför allt fick man chansen att gasa bort ”rattrosten”. Det var stor variation på bilarna, allt från SSK, RHK, SPVM, långlopp och från STCC´s supportklasser. Några passade på att ta licens och för en handfull förare var det premiär med ny bil. Förarna delades in i fem grupper; Superkart, Formelbil, Renault Junior, Standard med Fyndbörsen och VOC samt övrig Standard. Här är några som körde under helgen:

Nykomlingar i Renault Junior Cup i år är t ex: Simon Magnusson, Richard Trange, Rickard Javanainen och Anders Berglund.

2007-04-30
Kinnekulle
SSK-Serien startade årets säsong traditionsenligt på Kinnekulle Ring. Det var som vanligt SSK-väder; det vill säga strålande sol. Med 90 förare på startlinjen känns det i år som vindarna har vänt i SSK. Speciellt kul var det att se fem debutanter i Renault Junior Cup som för dagen var näst största klass med sina 15 bilar på startlinjen. Algot Öberg var snabbast i kvalet före Johan Eriksson och bäste debutanten Rickard Javanainen. Algot och Johan körde R5 i fjol men i år kör de Clio. I första racet tog Algot starten och han följdes närmast av Rickard, Johan och Jesper Ojala. Dessa fyra förare låg som klistrade hela racet igenom. Trots sin ungdomliga iver körde de ett rent race utan att ge varandra en massa bucklor. Det var bästa tänkbara propaganda för racing. Ett par varv före mål satte Rickard in en attack på Algot, men efter en lätt sammanstötning kunde Johan och Jesper istället smita förbi. Johan vann racet men alla fyra förarna gick i mål inom två sekunder. Tittar man på deras varvtider ser man ännu tydligare hur jämnt det var. Johans bästa varvtid var 45 tusendelar före Rickard som i sin tur var 3 tusendelar snabbare än Jesper.

I det andra racet var Rickard snabbast iväg före Algot och Johan. Efter några varv kunde Algot ta ledningen och få en liten lucka. Rickard, Johan och Jesper hängde ihop lika jämnt som i första racet. Johan tog sig upp till andra plats, men Rickard kontrade precis före slutet och tog en fin andraplats i sin tävlingspremiär.

2007-05-08
Dalarna
En fjärde- och en andraplats.
Ett riktigt bra resultat av Rickard Javanainen när han debuterade i Renault junior cup.
15-årige Javanainen från Gustafs har tidigare kört karting men har nu gått upp till banracing.

Renaultcupen ingår i SSK-serien och den startade som vanligt på Kinnekulle Ring. Unge Javanainen visade ingen onödig respekt mot konkurrenterna och blev bästa debutant.
Rickard Javanainen ledde första tävlingen när två varv återstod. En lätt sammanstötning gjorde dock att han halkade ner till fjärde plats.
Javanainen ledde även andra tävlingen men orkade inte hålla täten före sina mer rutinerade konkurrenter. Men en andraplats premiärhelgen är med beröm godkänt.
Rickard Javanainen har en synnerligen rutinerad mentor, nämligen STCC-föraren Tomas Engström. Det är nog inte en alltför vågad gissning att Javanainen snart sitter i en lämplig Honda i JTCC, kanske redan till nästa säsong.

Resultat, tävling 1: 1) Johan Eriksson 15 varv, 2) Jesper Ojala +0.877, 3) Algot Öberg +1.027, 4) Rickard Javanainen +1.920, 5) Tanja Rindeström +6.643.
Tävling 2: 1) Algot Öberg 15 varv, 2) Rickard Javanainen +2.938, 3) Johan Eriksson +3.134, 4) Marcus Palnér +8.965, 5) Tanja Rindeström +14.599.

2007-07-02
SSK Serien deltävling 2
Största klassen ännu en gång var Renault Juniorerna. I år är det väldigt jämt och hårt i toppen. Johan Eriksson tog pole, men fem förare fanns inom en sekund bakom honom. I första racet lyckades Eriksson hålla ledningen från start till mål, men bakom honom låg bilarna som på ett snöre. Det var jämn och fin racing, helt enligt skolboken. De sex första gick i mål inom sju sekunder. Rickard Javanainen blev tvåa och Algot Öberg trea.

I andra racet stod Öberg i pole, men Eriksson tog starten. Dessa två öppnade upp en liten lucka till övriga fältet. Efter halva racet satte Öberg in sin attack och han övertog ledningen. Klungan närmade sig bakifrån och på näst sista varvet blev det för trångt in i Kvarnkurvan. Några bilar krokade ihop och ut ur kurvan hade flera bytt placeringar. Öberg klarade sig ur situationen med ledningen i behåll och han körde i mål som vinnare. Javanainen blev tvåa igen och som trea fick vi se Marcus Palnér som tog sin första pallplats. I depån svallade känslorna efteråt och smockan hängde i luften mellan förarna och framförallt deras föräldrar (läs pappor).

2007-07-31
Raceweek 26-29 juli
Johan Eriksson var helgens man i Renault Junior Cup. Han ledde första racet från pole och vann. Rickard Javanainen kom tvåa, men som trea fick vi se ett nytt ansikte på pallen. Erik Gelotte kör sin andra säsong och nu klippte han till med sin bästa placering någonsin.

Andra racet startade Rickard från pole, men Johan vann igen före Rickard nu med Jesper Ojala som trea 22-23 sept.

2007-08-28
Renault Junior Cup
16 juniorer kom till start i Renault Junior Cup, samt Ingela Holgersson som fortfarande är ensam förare i den nya klassen SSK Standard. Fartmässigt hängde hon med bättre här och hon kvalade in mitt i fältet. – Det var jättekul att köra med juniorerna. Nu kunde jag få några att kämpa med och inte bara titta i backspegeln, sa Ingela Holgersson.

Den fria träningen fick tyvärr en tråkig start. Redan på utvarvet fick Tanja Rindeström en knuff, som resulterade i en voltning och skrotad bil. Pappa Peter är dock en luttrad man, som inte lät sig nedslås; - Vi byter kaross och kommer igen i finalen i Karlskoga. Det är vad jag kallar sann SSK-anda!

Rickard Javanainen startade från pole. Han hade en tuff kamp med Jesper Nilsson och de bytte ledarposition några gånger under racet. Algot Öberg och Jesper Ojala vände bort varandra och fick börja jaga från slutet. Jesper Nilsson drog det längsta strået och vann med en halv sekund före Rickard Javanainen och en dryg sekund före Johan Eriksson. Jesper Ojalas och Algot Öbergs uppkörning genom fältet hann inte ge dem några bra placeringar, men tiderna räckte för att placera dem i första startled i andra racet.

Jesper Nilsson tog sin första seger i Renault Junior Cup.
På pallen fr v: Rickard Javanainen, Jesper Nilsson och Johan Eriksson.

Det blev två klungor i andra racet med Öberg, Javanainen och Eriksson i den första och Palnér, Ojala och Gelotte i den andra. Mot slutet av racet blev det för trångt och Palnér och Eriksson krokade ihop och bröt. Rickard Javanainen vann före Öberg och Ojala.

Rickard Javanainen vann andra racet i Falkenberg. På pallen fr v: Algot Öberg, Rickard Javanainen och Jesper Ojala.

2007-09-05
TV sänd virtuell motorsport!
15 åriga Rickard Javanainen SMK Hedmora gick till kval i Virtual Grand Prix (VGP), 1:a kvalet sänds på TV 4+
söndagen sen 16 september kl. 23.30.
Den som vinner VGP har 100.000:- i prispengar att vänta sig, det delas naturligtvis ut flera priser se mer på www.vgp.se
Kvalen fortsätter en tid till och vem som helst kan delta i tävlingarna.
Virtuell bilsport är en av Svenska Bilsport Förbundets nyaste grenar se www.sbf.se

Vi önskar Rickard lycka till både i VGP samt sitt ordinarie tävlande i Renault Junior cup (Banracing)

Anders Eriksson

2007-09-17
Grattis
Ett stort GRATTIS till Rickard Javanainen som tog hem första kvaltävlingen i VGP (Virtual Garnd Prix) och är vidare till semifinal, läs mer på:
http://webdev.mer.nu/artikel/2708

Styrelsen SMK Hedemora

2007-09-22
SSK-final Karlskoga Motorstadion 22-23 sept.
I Renault Junior Cup var det som vanligt tät och spännande racing. Mästerskapet stod och vägde mellan Rickard Javanainen, Johan Eriksson och Algot Öberg. Det var dock fler som ville blanda sig i slutstriden. Startuppställningen blev följande: Jesper Nilsson, Jesper Ojala, Erik Gelotte, Johan Eriksson, Algot Öberg, Marcus Palnér och Rickard Javanainen. Javanainen hade legat sjuk en hel vecka med hög feber och han hade svårt att göra sig själv rättvisa. Nilsson tog starten och ledde från start till mål. Bakom honom var det vild kubbning och det byttes positioner ideligen. Efter halva racet fick Öberg kasta in handduken sedan en spindelled brustit. Nilsson vann racet före Ojala och Eriksson med Javanainen på sjätte plats. Efter första sammanräkningen stod ändå Javanainen som segrare i Juniorcupen och tillika årets SSK-mästare. Detta var första gången i SSK´s historia som totalsegern gick till en junior. Men glädjen blev kortvarig, för på den tekniska efterkontrollen visade det sig att Nilsson inte hade någon dörrinsida, varför han diskades. Detta innebar att Johan Eriksson istället blev Junior- och SSK-mästare.
Javanainen skall köra JTCC och eftersom han ingår i Tomas Engströms team är det väl ingen vild gissning att det blir en Honda han kommer att köra. Merparten av juniorerna var nya för i år och kommer att köra även nästa säsong.

 
   Besökare just nu: 1st ©2021 Rickard Javanainen - JTCC | Producerad av Noxit AB  
eXTReMe Tracker