Rickard Javanainen 2009
Startsida   JTCC kalendern 2010    Race rapporter 2010    Länkar   Kontakta oss  
      

Rickard Javanainen
Presentation av förare.
Jag är 19 år och satsar på att bli racing förare.
Jag är född och uppvuxen i Gustafs som ligger i Dalarna. Idag bor jag i Mjölby, där har avslutat riksidrottsgymnasiet, specialidrott bilsport/racing.
Jag började min tävlingskarriär som 10 åring med att......Läs mer härKnutstorp
Helgen började bra, fick till nytt banrekord i Jtcc klassen på testen. Med 0,6 sekunder från förra årets banrekord som var 1,11, 4, jag lyckades få till tiden 1,10,85 och blev förbryllad över den snabba bil som jag hade.
Till kvalet kändes det bra men jag lyckades ej få till det som på testen,......Läs mer härKnutstorp
Helgen började bra, fick till nytt banrekord i Jtcc klassen på testen. Med 0,6 sekunder från förra årets banrekord som var 1,11, 4, jag lyckades få till tiden 1,10,85 och blev förbryllad över den snabba bil som jag hade.
Till kvalet kändes det bra men jag lyckades ej få till det som på testen,......Läs mer härPRESSRELEASE
DANIELSSON MOTORSPORT
STOCKHOLM, 2009-09-28
Sista racehelgen för 2009 års säsong gick i helgen av stapeln på 40-årsjubilaren Mantorp Park utanför Linköping. Carrera Cup-debutanten Alexander Graff gjorde bättre ifrån sig med DMS Porsche än någon kunde hoppats och farten fanns på plats direkt.De två......Läs mer här 
 
       Du är här:  / Gamla Pressmedelanden Sundayen Sunday, December 05, 2021       
Meny
  Blandade rapporter
  Gamla Pressmedelanden
  Äldre Blandade rapporter
  Äldre Race rapporter
 
Sponsorer 2009
 
Bilder
  2011 Foton Ginetta
  2010 Foton
  2009 Foton
  2008 års foton
  2007 års foton och äldre
 
Skriv ut   

PRESSRELEASE
DANIELSSON MOTORSPORT
STOCKHOLM, 2009-09-28

Sista racehelgen för 2009 års säsong gick i helgen av stapeln på 40-årsjubilaren Mantorp Park utanför Linköping. Carrera Cup-debutanten Alexander Graff gjorde bättre ifrån sig med DMS Porsche än någon kunde hoppats och farten fanns på plats direkt. De två loppen i JTCC var tunga för Rickard Javanainen då motorn inte riktigt ville ge allt, vilket resulterade i en poänglös helg för Gustafs-sonen. Desto bättre gick det för Richard Trange som gav sig själv och DMS två nya segrar. Detta gör att Trange vunnit de fyra avslutande loppen och blir ensam om bedriften i år. Obekräftade uppgifter säger att han även är ensam om det under hela JTCCs existens!

Alx Danielsson, DMS förarcoach och koordinator för JTCC-satsningen.

- Hur glad jag än är för Tranges framgångar så är det även mitt jobb att prata om det som inte gått vägen och denna helg var det Javanainen som drabbades av tekniska problem. Jag vet av egen erfarenhet hur jobbigt det är att avsluta ett race när man vet att man har problem som ingen annan kan se. Det saknades motoreffekt men ingen av sensorerna har visat på vad det kan bero på. Vi tar ur motorn för ytterligare analys. Det är ingen tvekan om att även Javanainen är snabb förare som kan prestera bra. På träningspasset innan kvalet var han tvåa, endast 0.001s från Trange. Båda killarna har rätt glöd och även den erfarenhet och körtalang som krävs för att vinna serien 2010 så det blir intressant att se hur de väljer att gå vidare.
Graffs prestationer i helgen var inget annat än anmärkningsvärda. Han har en talang som jag hoppas han får möjlighet att utveckla, för detta är en kille som kan slåss i toppen av nästa års Carrera Cup-mästerskap. Det skulle vara mycket kul att jobba med honom i framtiden.


Rickard Javanainen - JTCC SEAT #28

Träning: 2
Kval: 9
Race 1: 9
Race 2: 15

- Helgen började bra med mig och Trange på samma hundradel på träningen, sen gick det utför. Jag tappade gradvis effekt i motorn. Trots att alla möjliga åtgärder togs mellan Race 1 och Race 2 så förvärrades problemet gradvis och i slutet av Race 2 var det knappt körbart. Jag bet ihop och slutförde loppet men jag är oerhört besviken. Visst har det funnits ljusglimtar här och var men överlag var det en motig säsong. Farten finns ju i både mig och bilen men det verkar som att det alltid är något som strular. Jag trodde på många poäng i samband med helgens aktiviteter men det blev noll och det var inte så jag hade tänkt avsluta säsongen. Nu gäller det att blicka framåt, men mot vad är i dagsläget inte klart. Räkna dock med att se mycket mer av mig för nu är jag inte bara hungrig efter fler race, jag är också revanschsugen!PRESSRELEASE
DANIELSSON MOTORSPORT
STOCKHOLM, 2009-09-15

DMS i topp på Ring Knutstorp!

Den näst sista racehelgen för året i JTCC hölls i helgen som var på Ring Knutstorp utanför Helsingborg. För DMS innebar detta ett stort steg framåt då unge Richard Trange inte bara tog teamets för seger, utan tog en dubbel! Rickard Javanainen var nära att ge teamet två dubbelpallar när hans motor gick sönder i Race 2 efter en stark körning till tredjeplats i Race 1.

DMS teamchef Daniel Edlund gläds för Richard Trange och hela teamet.

- Äntligen fick Trange vinna! Teamet har jobbat mycket hårt med optimering och preparation av bilarna sedan förra tävlingen. Vi fick en bra magkänsla efter vår shake down dagarna innan helgen och förhoppningen var hög under veckan. Javanainen gjorde en mycket stark insats och får glädjas åt sin tredjeplats och det faktum att han satte helgens snabbaste varv.

Alx Danielsson, DMS förarcoach och koordinator för JTCC-satsningen.

- Vi genomförde en målmedveten och omfattande plan inför denna helg. Dämparrenovering/schimsning hos Sachs i Tyskland, bilarna i jig hos Bellevue, förarna på motivationsresa med SEAT Sport på WTCC och motorrenovering/mappning samt lite andra nya idéer som implementerats. Jag är verkligen glad att det gav resultat. Trange höll ihop helgen på ett exemplariskt sätt och kunde leverera vid rätt tillfällen. Även skoj Rickard Rydell engagerade sig i förarna inför helgen. Det enda som gick fel var Javanainens motorhaveri i race 2, annars såg det ut att bli två dubbelpallar.

Finalen i JTCC avgörs på Mantorp Park den 25-26/9.

FÖRARKOMMENTAR
Rickard Javanainen


Träning: 1
Kval: 4
Race 1: 3
Race 2: DNF
Det var något förvånande att vara snabbast med ca 0,5s i första träningen men det skvallrade lite om åt vilket håll helgen skulle gå. Tyvärr fick jag inte in ett bra varv från början i kvalet när banan var som snabbast och i min jakt så gick bakkrängaren sönder. Det gjorde nog tyvärr att framdäcken tog lite mycket stryk och hämtade sig aldrig riktigt under helgen. Den fart jag hade på träningen var inte riktigt där, men det var lite snöpligt att bara vara en knapp hundradel från andra plats på kvalet och bli fyra. Tredjeplatsen i Race 1 var kul och motiverande och i Race 2 ville jag vinna. Tyvärr haverade motorn med ett par varv kvar i Race 2 så nu får jag ladda om inför finalen!


09-09-11 Stor push av DMS inför helgens tävling på Ring Knutstorp!
För drygt två månader sedan gästade JTCC Ring Knutstorp förra gången. Då åkte DMS hem med snabbaste racevarv men med endast en sjätteplats som bästa resultat. Nu är det dags igen och teamchefen Daniel Edlund berättar att denna gång har man tagit åtgärder för bästa möjliga prestation rakt igenom helgen.
- Det har varit ett längre uppehåll i tävlandet nu och det har vi utnyttjat till preparation av bilar och förare i en fyrstegsraket. Våra förare har, som en del i vårt ungdomsprogram YGP, fått åka och varit VIP-gäster hos SEATs WTCC-team på Oschersleben. En ren motivationsresa. Alx har koordinerat med SEAT Sverige, Rickard Rydell och hans ingenjör Jonas Jarlmark för att alla ska hjälpa grabbarna även hur man tar sig an helgerna mentalt, säger Daniel och fortsätter. Vi har haft våra stötdämpare i Tyskland för rejäl genomgång, vi har haft motorerna hos vår motorbyggare för renovering samt omprogramering och uppdatering av programvara och slutligen har vi även haft våra chassien i "sträckbänken" hos plåtslagaren. Det är småjusteringar men inom många områden och detta borde tillsammans ge gott resultat.

Alx Danielsson jobbar med JTCC-projektet och YGP-förarnas utveckling.
- Detta är mycket spännande. Det är smått otroligt att vi har kunnat få igenom våra fyra steg som alla var viktiga områden att bearbeta. Vi har utvecklat våra SEAT JTCC-bilar under två säsonger och jag skulle vilja säga att vi nu tagit ett markant steg framåt om man får titta på den shake down vi gjorde på Mantorp Park i tisdags, berättar Alx. Att bilarna var snabbast sist på Knutstorp visar att konceptet är rätt och att förarna kan leverera när allt stämmer 100%, men det är poäng som räknas och där var skörden skral vilket är oacceptabelt. Förarna är givetvis en nyckel till att maximera poängutdelningen och därför har vi fokuserat våra ansträningar kring kvalkörningen för dem. Det är där vi varit svagast hittills. Redan nu i helgen får vi veta om det gett resultat.

Danielsson Motorsport, www.dms.se
Alx, www.alx.nu


Tisdag, 14 Juli 2009 08:05
PRESSRELEASE, STOCKHOLM

Falkenberg var platsen för den femte sammandrabbningen i kampen om JTCC. DMS tog poäng i båda heaten, dock bara med en förare i taget. Bäst gick det för Richard Trange som fick kliva upp på prispallen i Race 2 med sin andraplats efter att ha startat sjua. Rickard Javanainen inledde lovande med femte plats i Race 1 men blev påkörd redan i första kurvan i Race 2.

Daniel Edlund har varit under inskolning sedan i våras och tog över Jens Hellströms jobb som teamchef från månadsskiftet.

- Det har varit ett spännande och givande projekt att jobba med uppbyggnaden av DMS som teamchef och nu väntar nya utmaningar för min del, konstaterar Jens. Jag vill tacka alla mina kollegor och nya vänner, vi ses garanterat framöver. Just nu tittar jag på lite olika erbjudanden och projekt men närmast ska jag njuta av den sköna sommaren!

- För drygt ett år sedan träffade jag Alx för första gången då han bjöd in mig som mekaniker och truckie i teamet, berättar Daniel. Jag gillade verkligen grabbarna och tjejerna i DMS och på den vägen är det. Min militära bakgrund är förstås en tillgång under tävlingshelgerna! skrattar Daniel och fortsätter. Kul för Trange att få ta sin första pallplats i år, speciellt med så fin körning från sjunde startruta. Javva körde lika starkt i fredags under Race 1 då han tog sig hela vägen upp till en slutgiltig femte plats från nionde startruta. Vi gläds även åt den stabila racepace som Trange hade genom hela Race 2, vilket visar att utvecklingen av bilen och inställningar såväl som förarskicklighet går åt rätt håll.

- Förarna jobbade bra tillsammans denna helg så de ska ha en stor eloge, säger DMS förarcoach Alx. De kunde dra nytta av varandras dataloggfiler och jag är själv även glad att kunna hjälpa Trange få ut det bästa ur sig själv och bilen. Tråkigt för Javva som jag var säker på skulle ha en riktigt bra dag idag.

Nästa tävlingshelg för JTCC avgörs i Gelleråsen den 14-15 augusti.

______________

Rickard Javanainen

Träning: 12
Kval: 9
Race 1: 5
Race 2: DNF

- I det första skedet av träningen, när det var blött, var jag bland de snabbaste. Efter ett par varv kändes det som om jag hade punktering bak, det visade sig att krängaren bak brustit precis som för Trange i kvalet. Teamet löste problemet men i kvalet fungerade det inte. Vi hade understyrning som vi rättade till inför racet men vi hade behövt träningspasset på oss. I Race 1 gick det mycket bra och bilen gick som jag ville men det är bara 15 varv så de tog slut lite väl snabbt. Jag hade en jättekul fajt under sista tredjedelen av loppet som mycket väl hade kunna sluta med pallen då vi bytte plats flera gånger. Inför Race 2 hade jag, Alx och Trange analyserat vår körning noga och jag kände mig riktigt taggad. Jag fick en riktigt bra start och var på väg genom första svängen som femma, men en snurrande konkurrent klippte mig hårt rakt i sidan och tog med mig av banan, inget att göra åt men det var synd!

09-06-29 Snabbaste varv för Trange igen - men skral poängplockarhelg
Ring Knutstorp var platsen för årets fjärde tävlingshelg i JTCC, men DMS förde en poängmässigt tuff tillvaro på den skånska banan. Teamets två SEAT Leon-bilar tillhörde de snabbaste i fältet med sina goda chassiegenskaper, något som gjordes uppenbart av Richard Trange som satte helgens snabbaste varv i Race 2. Tyvärr drabbades både Trange och teamkamraten Rickard Javanainen av tekniska problem.
- Richard Trange fick gashäng på träningen, tråkigt då man hamnar lite efter direkt, säger DMS teamchef Jens Hellström. Vi lyckades få ordning på problemet i tid till kvalet, men tyvärr fick Javanainen sedan bekymmer i Race 1. Det visade sig senare vara en shiftgaffel som gått sönder. Reservdelar kördes ned under natten och morgonen därpå var allt åtgärdat - en hedervärd teaminsats. Jag tycker också att det är oerhört positivt att vi hade sådan speed trots en hel del utebliven träning; Trange satte till och med snabbaste varv, vilket är mycket starkt.

Det första loppet för helgen avgjordes i strålande sommarsol under blå himmel på fredagseftermiddagen, och Trange plockade hem DMS bästa resultat för den här gången genom att rädda en sjätteplats efter sina problem på träningen. Javanainens växellådsbekymmer innebar att han bröt tävlingen. I Race 2 var det ombytta roller, och Trange parkerade i depån efter ett stormigt lopp. Samtidigt körde Javanainen i mål som sjua efter en stark uppkörning från 13:e plats på gridden.
- Tillförlitlighetsproblemen den här helgen gjorde att våra förare fick mindre träningstid än vad som är optimalt, vilket i sin tur ledde till ett och annat misstag ute på banan, sammanfattar DMS förarcoach Alx Danielsson. Det här var inte de bästa körningarna vare sig Richard eller Rickard har gjort, men Javvas uppkörning i Race 2 var kraftfull. Snabbaste varv från Trange bevisar att farten finns, men det har vi vetat hela året och törstar fortfarande efter vår första seger. Kanske kommer den senare under sommaren!
Richard Trange har nu lyckats med bedriften att sätta snabbaste varv på Ring Knutstorp två år i rad. Nästa tävlingshelg för JTCC avgörs i Falkenberg den 10-11 juli.

FÖRARKOMMENTARER
Richard Trange
Träning: Ingen tid
Kval: 6
Race 1: 6
Race 2: DNF
- Det började inte så bra för mig den här helgen! Jag fick gashäng redan på det första varvet på träningen och körde åt sidan, men funktionärerna tog mig inte tillbaka till depån utan lät mig stå i skogen på andra sidan banan och titta på. Vi lyckades rädda upp situationen hyfsat genom att ändå kvala in som sexa, en position jag höll i det första racet efter en hel del högt och lågt. I Heat 2 gick bilen riktigt, riktigt fort och jag satte tävlingens snabbaste varv. Tyvärr stötte jag ihop med Linus Ohlsson och Santosh Berggren och valde att avbryta racet när jag låg sist med tre varv kvar att köra.
Rickard Javanainen
Träning: 12
Kval: 5
Race 1: DNF
Race 2: 7
- Racing är en materialsport, och den här helgen höll vårt material inte riktigt som vi hade hoppats. Jag hade ganska stora problem med växellådan, som tyvärr tvingade mig att bryta Race 1 - jag hade varken treans eller fyrans växel kvar. Det var synd, för jag hade kvalat in starkt och kände mig laddad. I det andra loppet uppförde sig SEAT:en otroligt bra. Efter en hård kamp med Rasmus Mårthen var det skönt att ta den svartvitrutiga flaggan, även om jag har högre mål med mitt tävlande än att komma sjua.

Danielsson Motorsport, www.dms.se
Alx, www.alx.nuDRAMATIK SOM FÖRVÄNTAT NÄR JTCC INTOG GÖTEBORG!
Måndag, 8 Juni 2009 10:52
PRESSRELEASE, STOCKHOLM
Göteborg City Race � årets absoluta höjdpunkt på JTCC-kalendern och säsongens enda stadslopp. DMS kom till Frihamnspiren vid foten av Götaälvbron med förhoppningen att slåss om nya pallplatser efter framgångarna på Gelleråsen senast, men den trånga banan krävde sina offer och Rickard Javanainen körde hem teamets bästa resultat med en sjundeplats i det första av helgens två race. Richard Trange höll sig stadigt inom topp tio, men en krasch i kvalet gjorde saker och ting tuffare än nödvändigt.

� När man åker till Göteborg City Race vet man att det kommer att smälla förr eller senare, säger DMS förarcoach Alx Danielsson. Det händer nästan alla, och tyvärr fick Trange kämpa i uppförsbacke efter sin avåkning i kvalet. Han såg riktigt vass ut under träningarna, så kanske försvann våra chanser att nå pallen under en ödesdiger sekund av okoncentration. Javanainen höll ihop det bra och det glädjer mig att se att våra förare utvecklas genom att jobba tillsammans.

Tävlingarna i Göteborg var välbesökta och bjöd på en hel del bra racing, men DMS teamchef Jens Hellström lämnar Frihamnspiren med blandade känslor.

� En helg med både hög- och lågvattenmärken, säger DMS teamchef Jens Hellström. Javanainen fick problem med framhjulsupphängningen under fredagsträningen och missade ett pass, och Tranges bil fick tejpas ihop så gott det gick efter kvalet. Utan störningsmoment tror jag att vi hade pallen inom räckhåll här, men det är ingen id� att spekulera mer än så. Vi kommer tillbaka och stämningen i Göteborg har varit fullkomligt fenomenal!

Nästa JTCC-tävling äger rum på Ring Knutstorp i Skåne den 26-27 juni, en bana där Richard Trange tog sin första pallplats och satte tävlingens snabbaste varv förra året.

______________

FÖRARKOMMENTARER


Richard Trange

Träning 1: 6
Träning 2: 5
Kval: 17
Race 1: 9
Race 2: 9

� Göteborg City Race är verkligen ett grymt stopp på kalendern i JTCC. Det är en fantastisk bana, men tyvärr grusades mina chanser till något riktigt bra i kvalet. Det är nära till barriärerna, själva definitionen av ett �City Race�, och jag laddade lite för hårt och träffade muren i 110 km/h. 17:e plats på gridden är naturligtvis inte vad jag hade hoppats på, men jag körde upp mig, kunde plocka ett par niondeplatser och gjorde det bästa av situationen. Jag ser fram emot Knutstorp och hoppas att vi kan sy ihop säcken bättre där.

______________

Rickard Javanainen
Träning 1: 10
Träning 2: Ingen tid
Kval: 12
Race 1: 7
Race 2: 12

� Ett stag i framhjulsupphängningen gick sönder inför den andra träningen, så jag missade hela passet och fick kämpa mig till en hyfsad startposition i kvalet. Det första racet gick nästan över förväntan och en sjundeplats var väl ungefär vad jag kunde mäkta med den här helgen. Race 2 verkade avgöras i en boxningsring och jag undrar om någon klarade sig utan plåtkontakt � jag gjorde det i alla fall inte! Jag klarade mig i och för sig ganska bra, även om någon hjulvinkel kanske hamnade på sned. Nu är jag sugen på revansch i Skåne om två veckor � jag kommer att ge allt!
PRESSRELEASE
DANIELSSON MOTORSPORT
STOCKHOLM, 2009-05-25

______________
Javanainen och DMS upp på JTCC-pallen!

Efter att ha gått poänglös från premiären på Mantorp Park vände Rickard Javanainen uppochned på sin säsongsform i JTCC genom att slå till med Pole Position i kvalet till helgens första race i Karlskoga. För DMS blev kvalificeringen, som avgjordes i regn, den bästa någonsin då Richard Trange följde sin teamkamrat till andra plats på startgridden inför Race 1 - en tävling där Trange dessutom satte snabbaste varv och därmed fick starta i Pole Position i Race 2. I det inledande loppet var Javanainen på väg mot sin första seger i karriären, men snuvades av Christoffer Graff som vann med snöpliga 0.397 sekunder.

- Rickard Javanainen är en av de allra snabbaste förarna i JTCC, och det bevisade han i Karlskoga i helgen, säger DMS förarcoach Alx Danielsson. Tyvärr räckte det inte riktigt ända fram till första segern, men en andraplats i svåra förhållanden är kanon. Richard Trange tog tillvara på SEAT Leons fina chassi och hjälpte till att låsa ut första startled åt DMS i kvalet, men sedan blev det lite stökigt i loppet. En sjundeplats gav i alla fall nya fräscha poäng och hans snabbaste varv i Race 1 imponerade.

I vanlig ordning avgjordes två lopp under helgen, och i det andra uppvisade Javanainen återigen bländande fart. Från andra plats försökte han ta sig förbi ledaren, men bromsade på sig och missade pallen med minsta möjliga marginal som fyra. Strax bakom rullade Trange, som alltså själv startat från sin första Pole Position för året, i mål på femteplats - trots att han hamnat vid sidan av banan i starten.

- Två starka körningar från båda förarna, påpekar DMS teamchef Jens Hellström. Vi var centimetrar från vår första JTCC-seger, men det känns ändå bra att veta att allt arbete med bilen under vintern har gett resultat. Karlskoga gav en insikt i hur bra regnprestanda vi har - vi var klart snabbast i vätan. Dessutom bevisar Race 2, då det var torrt, att vi under fortsättningen av säsongen kan vara med och slåss i toppen oavsett väderlek.

För DMS väntar närmast vad många väljer att kalla årets höjdpunkt i svensk motorsport - Göteborg City Race. Den 5-6 juni avgörs det; vem är snabbast mellan räckena på trånga Eco Drive Arena?
______________
FÖRARKOMMENTARER

Rickard Javanainen/JTCC

Träning: 19
Kval: 1
Race 1: 2
Race 2: 4

- Helgen var kanon, mina två bästa placeringar hittills i JTCC! Jag var riktigt nöjd efter fredagstävlingen där jag höll ihop det bra även om det inte blev någon seger, och i Race 2 kände jag mig faktiskt överlägset snabbast - men gjorde förarmisstag. Jag bromsade på mig när jag låg tvåa och skulle försöka köra om ledaren, och sedan gjorde jag samma sak igen ett antal gånger när jag var trea. Det var några enkla, dumma misstag som antagligen kostade mig och teamet en seger.
______________
Richard Trange/JTCC
Träning: 18
Kval: 2
Race 1: 7
Race 2: 5

- Bilen var bra - riktigt bra. Vi började försiktigt och körde bara några varv i regnet under träningen, men det kändes direkt att det här skulle kunna bli en stark helg. Det första racet kantades av fighter som gjorde det svårt att utnyttja prestandan maximalt, men jag trodde att jag skulle slippa det problemet genom min Pole i Race 2. Dessvärre stötte jag ihop med Rickard i tumultet vid kurva ett och ramlade bakåt i fältet, och sedan fick jag göra så gott jag kunde. Det är nya tag i Göteborg!

Rickard har hittat farten

BILSPORT/GELLERÅSEN
17-årige Rickard Javanainen har börjat plocka poäng i JTCC.I fredags var han tvåa. I dag tog han en fjärdeplats.
- Det gick jättefort i dag Jag var nog överlägset snabbast men lite för het på gröten. Det ledde till att han var utanför banan och tappade i jakten på en ny pallplats. I premiären på Mantorp kammade han noll. Då var det problem med bilen, en Seat Leon. Nu funkar den jättebra.Rickard ligger sexa totalt i JTCC, leder gör Christoffer Graff före Andreas Ahlberg, Krylbo, som ledde från start till mål i dagens race.
Bengt Karlsson
bengt.karlsson@dt.se
Publicerad: 2009-05-23 14:

23 maj 2009 12:10
Andreas Ahlberg tar seger i andra JTCC-racet
Han startade tvåa, gjorde en perfekt start och vann det andra JTCC-racet.
Andreas Ahlberg klättrar upp på en andraplats totalt i JTCC i och med segern på Karlskoga. Jag försökte komma iväg med så lite hjulspinn som möjligt, hitta perfekt varvtal och sedan fick jag åka på det avstånd jag fick, säger Ahlberg.
Ahlbergs resa mot seger i andra JTCC-racet på Karlskoga skördade många offer. Rihard Trange som startade i pole före just Ahlberg körde av på första varvet, Rickard Javanainen utmanade på allvar men satte ett hjulpar vid sidan om banmarkeringen och tappade slagläget. Sist i raden gjorde mästerskapsledaren Christoffer Graff ett försök men fick problem, halkade av och slutade sexa.
- Jag var orolig några gånger under racet, men jag försökte hålla mig cool och blev aldrig utmanad på allvar, säger Ahlberg.
Graff, missade i hårnålskurvan, satte ett hjul utanför banmarkeringen och tappade där andraplatsen och slutade sexa. Han tar ändå viktiga mästerskapspoäng med sig från Karlskoga och leder fortfarande mästerskapet med sex poängs marginal. Tvåa i andra racet blev till sist Joakim Forsell före teamkompisen Mattias Lorén. jag låg bakom Graff väldigt länge och det såg ut som att han hade riktigt tufft med att få grepp på sista varvet. Han hade lite otur när han var av lite, men jag tackade och tog emot, man måste ha lite flyt ibland också, säger Forsell och fortsätter:
- Mot Ahlberg sedn fanns inte så mycket att göra, han hade segern i en liten ask och det är bara att gratulera till ett bra job.
Lorén valde en deffensiv taktik och säkrade en pallplats.
- Jag är jättenöjd. Jag tyckte inte att jag hade riktigt läge på att ta mig upp på en andra. Det här är viktiga poäng för både mig och teamet med Jocke på andraplats, säger Lorén ödmjukt.

22 maj 2009 19:25
Graff rycker i JTCC med ny seger
Under upptorkande väder genomfördes det första av två JTCC-race på Karlskoga.Richard Javanainen kunde inte försvara sin pole position utan segern gick istället till mästerskapsledaren Christoffer Graff. - Det var riktigt tufft, men det gick, pustar Graff efter sin hårda fight med Javanainen.
Seat Leon-bilarna gick klockrent i det regniga och hala JTCC-kvalet på Karlskoga. Rickard Javanainen tog sin första pole position i talangklassen före teamkompisen Richard Trange. Men när det på kvällen var dags för race så fick de vika ner sig. Från tredje startposition kom Christoffer Graff med sin VW Golf och i och med sin andra seger på fyra försök i år rycker han ifrån i totaltabellen.
- Det här var ett av mina tuffaste race i JTCC. Richard kom närmare och närmare och däcken som är lite mjuka klarar inte det här upptorkande föret så bra, säger Graff. Javanainen låg och utmanade i det upptorkande föret när Graffs däck allt snabbare mattades. Han valde ett annat spår in i sista kurvan, men Graff kunde hålla emot och ta en ny seger. Javanainen tog sina första poäng i JTCC i år, sin första pallplats i JTCC och jublade efter målgång.
- Nu sitter jag i ett bra team och har en bra bil, då är det bara att försöka göra jobbet. Jag hade problem med bakhjulen och fick inte riktigt möjligheten att hitta en lucka på Graff, men det var nära, säger Javanainen.
Niclas Olsson, tar rygg på Graff i totaltabellen och med sin tredjeplats på Gelleråsen går han upp på en total andraplats. - Det var tufft men det gick att nå pallen. Jag var den långsammare av oss två i duellen med Richard Trange, men det gick att hålla emot så det känns riktigt skönt, säger Olsson.

Sju elever går för tillfället som går på Riksidrottsgymnasiet Racing i Mjölby. Alla satsar de på att lyckas inom motorsporten. Till hösten räknar samordnare Jan Björfeldt med att samtliga nio platser kommer att vara fyllda. Foto: Pernilla Alsén
Bilsport på schematPernilla Alsen
RELATERADE LÄNKAR

3 röster om racinggymnasiet och framtiden


MANTORP Sveriges enda gymnasium för racingelever finns i Mjölby Kommun. Här har man racing och övrig bilkunskap på schemat.– Vi har en klar fördel framför våra konkurrenter som vi tävlar emot, eftersom vi får träna på skoltid, säger eleven Richard Trange.Här på Riksidrottsgymnasiet Racing i Mjölby går sju killar i årskurs 1-2. Precis som deras klasskamrater, som inte har valt specialinriktning, läser de alla äm-nen som är obligatoriska för gymnasiet. Vid sidan av det står också bland annat förarutbildning, bilvård, ekonomi- och mediaträning samt fysisk träning på motorelevernas schema.Bra uppbackningNär Östgötatidningen besöker Mantorp Park pågår körlektion. Det hörs lång väg, eftersom man träningskör varv efter varv runt den välkända banan. Jan Björfeldt jobbar på Kungshögaskolan och fungerar som lärare och samordnare mellan gymnasieskolan och motorsporten. – Eleverna har väldigt bra uppbackning här och får hjälp av några av branschens höjdare. Medan han berättar tittar ra-cingstjärnan Janne "Flash" Nilsson in och hälsar på grabbarna som står och får instruktioner av en annan motorstjärna, Nalle Johans-son.Den förra rallymästaren Björn "Nalle" Johansson är elevernas körtränare.Olika tävlingsklasserKillarna tävlar i olika klasser. Flera av dem i JTCC, som är juniorernas motsvarighet till STCC och några av dem i Formel Basic och Radical.I helgen var det premiär på hemmabanan i Mantorp, då JTCC loppen går i samband med STCC-tävlingarna.Rickard Javanainen har höga förväntningar på säsongen. – Det gick bra förra säsongen och jag tror att det går ännu bättre i år, säger han. Fakta om Racinggymnasiet
Ingår som specialinriktning i ett gymnasieprogramUtbildningen är det enda i sitt slag landet. Kostnader för tävlingsbil, reservdelar och tävlingar får eleven själv stå för.Utbildningen har 12 platser – 3 i varje årskurs.Intagningen sker med vanliga betyg och intagningstester.Rickard byter bil i JTCC
BANRACING/HEDEMORA

Gustafsgrabben Rickard Javanainen, 17, fortsätter i JTCC.
Han har nyligen tackat ja till att ersätta Camilla Hansson i DMS teamet.
Nu får jag bästa tänkbara förutsättningarna för att nå en topp placering,
säger Rickard, som tävlar för SMK Hedemora.

Debutåret i JTCC slutade med en 16:e plats. Då var jag ensam om att köra Peugeot. Nu blir det en helt annan grej, säger Rickard som får en Seat Leon JTCC till sitt förfogande. Han blir team kamrat med klass kompisen på racinggymnasiet i Mjölby, Richard Trange. Rickard och Richard gör det mesta ihop på fritiden och bor bara 300 meter från varandra, så vi har två förare som garanterat kommer att sporra varandra till bra prestationer, säger DMS-teamets förarcoach Alx Danielsson. Javanainen ser fram emot att tävla med sitt nya Team. Jag tror att det här blir en bra säsong och det är alltid viktigt att arbeta med ett professionellt team med kunnigt folk omkring sig, säger Javanainen. Han gör ingen hemlighet av att målsättningen är hög. Det känns som att vi har allt som behövs för att nå toppen.

Stefan Ericson
0225-59 54 12
stefan.ericson@dt.se


RIG-elever knyter kontakter på mässa

Effektiva möten behöver inte nödvändigtvis gå fort, men de måste ge resultat. För att få praktisk erfarenhet ska eleverna på Riksidrottsgymnasiet Racing i Mjölby ha en egen monter på en stor mässa i Linköping den 24-26 april.
Huvudansvariga för den 27 kvadratmeter stora montern är eleverna i årskurs 2, under ledning av läraren Rebecka Gabrielsson.
- Jag står bakom med hejarop och piska, säger hon leende.
Mässan går av stapeln den 24-26 april, helgen före premiärracet på Mantorp.
- Fördelarna med det är givetvis att eleverna kan marknadsföra sig själva och potentiella kunder kan redan helgen efter besöka och uppleva det vi brinner för på RIG - Racing, fortsätter Rebecka.
Själva arrangemanget kallas "Massor Mässor" och är en marknadsföreingsarena för företagare i Östergötland där olika nätverk binds samman och kan göra affärer över gränserna. Sex mässor i en, sex kategorier på en yta: "Det goda köket", "Sport/Fritid/Hälsa", "Bil/MC/Båt", "Resor/Upplevelser", Hem/Villa/Ekonomi" samt "Mode/Trend där enligt uppgift en av Sveriges mest välrenommerade modeshower ska visas.
De sju RIG-eleverna på gymnasiet i Mjölby kommer också att delta på den så kallade VIP-kvällen med upp emot 300 företagare.
- Där blir 2-årseleverna intervjuade på scenen. Det i sin tur betyder att Östergötlands företagare kommer att på uppvaktade och medvetna om länets egna riksidrottsgymnasium i Racing, säger Rebecka.
Planen är att mässan ska vara ett återkommande projekt, och då den arrangeras på andra platser än Linköping ska eleverna agera besökare och ta visitkort från de som är utställare. Allt för att bygga nätverk. 
   Besökare just nu: 3st ©2021 Rickard Javanainen - JTCC | Producerad av Noxit AB  
eXTReMe Tracker